Siirry pääsisältöön

Carbon Neutral Experiencen saavutuksia juhlittiin 8.6.2023

Kokoonnuimme 8.6.2023 GLO Hotel Artiin juhlistamaan Carbon Neutral Experiencen kaksivuotista taivalta. Ohjelmassa oli mielenkiintoisia puheenvuoroja, verkostoitumista sekä 3 ruokalajin illallinen.

Päätösseminaarin avasi Uudenmaan liiton johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys.

Atlas Juvakka esitteli Carbon Neutral Experience -hankkeen keskeisiä tuloksia. Keskeisimpänä tavoitteena on ollut aloittaa prosessi kohti hiilineutraalia matkailusektoria Uudellamaalla. Hanke sai Uudenmaan liiton UKKE-rahoituksen ajalle 1.8.2021-31.7.2023 ja on tänä aikana järjestänyt 36 erilaista tapahtumaa, mm. hiilijalanjälkilaskennan klinikoita, Sustainable Travel Finland (STF) -valmennuksia, kestävyyteen ja vähähiilisyyteen liittyviä webinaareja sekä tuotteistukseen, viestintään ja myyntiin liittyviä työpajoja. Ilmoittautumisia kertyi yhteensä noin 970 kpl, joista pystyttiin tunnistamaan 140 uusimaalaista matkailualan yritystä. Erityistä hankkeessa on ollut yhteistyön laajuus ja sitä kautta myös toimenpiteiden vaikuttavuus. Hankkeeseen oli sitoutunut pienellä omarahoitusosuudella mukaan 15 Uudenmaan kuntaa (Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Lapinjärvi, Lohja, Porvoo, Raasepori, Siuntio, Sipoo, Tuusula, Vantaa).

Yritystervehdyksen tapahtumaan toi Tanja Aromäki Lonnan saarelta. He olivat mukana hankkeen STF -polkuvalmennuksessa ja suorittivat tuetun Good Travel Seal -sertifikaatin. Tanja kertoi Lonnan vastuullisuusmatkasta ja -teoista.

Vierailevaksi puhujaksi saimme Magnus Nygaardin Norjan Bergenistä kertomaan, miten he ovat kehittäneet alueen matkailua kestävämmäksi ja kuinka he ovat nousseet GDS-indexin toiseksi (The Global Destination Sustainability Index). Magnusin esimerkit olivat erittäin inspiroivia ja monipuolisia.

Hankkeessa mukana olleille 15 kunnalle laskettiin matkailusta koituva hiilijalanjälki. Miten se laskettiin ja mistä päästöt muodostuvat? Anna von Zweygbergk Sitowiselta esitteli tätä alueellista matkailupäästölaskentapilottia.

Tarkemmat raportit on löydettävissä täältä.

Seuraavana Jukka Punamäki esitteli Helsingin kaupungin uunituoretta matkailun ilmastotiekarttaa. Kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite olla maailman kestävin matkakohde, joten tämä Glasgow’n ilmastojulistukseenkin perustuva ilmastotiekartta on tärkeä askel kohti tavoitetta. Suurin osa hankkeen toimenpiteisiin osallistuneista yrityksistäkin oli Helsingistä.

Seminaariosuuden päätti Jeremy Smith.

Smith on kirjailija ja strategi, joka keskittyy ilmastotoimiin matkailualalla. Vuonna 2021 hän oli mukana kirjoittamassa Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism -julistusta. Nykyään hän antaa neuvontaa kestävän matkailun ja ilmastotoimien strategioissa matkailukohteille, organisaatioille ja yrityksille.

Helsingin kaupungin matkailun ilmastotiekartta
Jukka Punamäki

Tourism Climate Action: How it’s going – and where it needs to go next
Jeremy Smith

Tapahtuma oli onnistunut ja ilmapiiri lämmin. Kiitos kaikille osallistumisesta sekä upeasta yhteistyöstä viimeisen kahden vuoden aikana.

Jaa

Lue myös

Palvelualueemme on muuttunut 1.1.2024 - palvelemme alueella Hanko, Inkoo, Raasepori - lisätiedot